Na Horal Tour 2015 je viac ako 700 jazdcov, Keseg-Števková chce vyhrať

07.08.2015 Poprad

Poprad/Svit 7. augusta (TASR) – V meste Svit bude po roku opäť najvyššia koncentrácia horských cyklistov na Slovensku. Na budúci týždeň, od 14. do 16. augusta, bude totiž toto podtatranské mestečko hostiť 16. ročník podujatia Horal Tour, na ktorom organizátori očakávajú viac ako 700 dospelých účastníkov a približne 350 detských horských cyklistov.

„Trasy budú na tomto ročníku štyri dlhé od 28 do 115 kilometrov a bude ešte jedna taká prídavná trasa dlhá 17 kilometrov, určená pre rodiny s deťmi,“ priblížil v piatok na tlačovej konferencii v Poprade hlavný organizátor akcie Ivan Zima. Sobotňajšie maratónske preteky bude zároveň majstrovstvami Slovenska XCM v horskej cyklistike, ktoré patria do série Škoda Bike Open Tour 2015. „Tento rok nepôjdeme na Kráľovu hoľu, keďže podľa pravidiel nesmie byť protismerná jazda cyklistov v jednom úseku a na jej vrchol sa ide po tej istej ceste hore aj dole, takže sme tento kúsok museli odstrihnúť,“ dodal Zima s tým, že aj napriek tomu však čakajú na jazdcov náročné trasy. Najnáročnejšia a najdlhšia s prevýšením 4100 metrov sa pritom pôjde 117 kilometrov.

V roku 2017 budú mať preteky Horal Tour štatút majstrovstiev Európy a do týchto končín tak zavíta európska špička horskej cyklistiky. „Generálku na toto podujatie chceme mať hlavne na budúci rok, ale už teraz modifikujeme tie trasy, aby vyhovovali medzinárodným pravidlám. Musíme tiež vymyslieť, ako sa na Kráľovu hoľu dostať jednou trasou a z nej druhou cestou. Myslím si, že by to bolo veľmi zaujímavé mať Kráľovu hoľu na majstrovstvách Európy, problém tu je s ochranou prírody,“ konštatoval Zima.

Na tomto ročníku sa zúčastní aj slovenská reprezentantka v horskej cyklistike Janka Keseg-Števková, ktorej cieľom je vyhrať sobotňajšie podujatie v rámci MSR. „Zúčastnila som sa už na prvom ročníku Horal Tour, ktorý som aj vyhrala, teraz to chcem opäť vyhrať a za každého počasia by som rada došla do cieľa. Horal je nevyspytateľný práve v dôsledku počasia, človek sa tu musí spoliehať sám na seba, pohybuje sa v náročnom vysokohorskom teréne, nikdy neviete, čo sa môže stať. Maratón je charakteristický svojou náročnosťou a dĺžkou,“ priblížila skúsená slovenská pretekárka, ktorá na podujatí Cape Epic považovanom za Tour de France v horskej cyklistike, obsadila so svojou partnerkou 3. miesto. Aj na budúcotýždňové preteky si verí a je na trať dobre pripravená. „Aj keď už mám svoj vek, mám 39 rokov, som takou slovenskou anomáliou, dokážem ešte stále postrašiť a potrápiť mladšie pretekárky. Na tieto preteky sa veľmi teším a verím, že budú víťazné,“ dodala Keseg- Števková, ktorá je odchovankyňou podtatranskej cyklistiky a v začiatkoch tu často trénovala.

Súčasťou podujatia bude podobne ako aj v minulom roku cyklistická súťaž pre deti Horal Junior, ktorá patrí do Detskej tour Petra Sagana. Štart a cieľ podujatia bude v meste Svit, kde je pripravených aj viacero sprievodných podujatí. Okrem detských súťaží budú v areáli Koliba rôzne technické disciplíny pre deti a mládež, atrakcie i cyklotriálová šou Jána Kočiša. Pripravené sú aj dva koncerty, jeden v piatok a jeden v sobotu večer.
 

Vyberte región